Захранване

Здравейте,

Имам две дечица, с баткото нямах никакви проблеми със захранването, но с дъщеричката ми имаме много проблеми. Правим 6 м след 1 седмица, а тя не иска да хапва с лъжичка, педиатъра ми каза, да смесвам пюретата с мляко и от биберон да давам. Плодовото го папка, но зеленчуковото не иска и да овкуси. А и мисля, че щом не иска да хапва както трябва с лъжичка, не е готова може би, но пък и се притеснявам, че не си набавя нужните витамини по този начин.

 

ОТГОВОР

************

Здравейте,
Бих ви посъветвала първо да се уверите, че дъщеря Ви е готова за захранване. Тоест дали са налице няколко неща:
  1. рефлекса за избутване с езичето на храната попаднала в устата изчезнал ли е?
  2. детето седи ли самостоятелно без нужда от подпиране?
  3. проявява ли активен интерес към храната, например когато семейството се храни заедно?
  4. умее ли да поднася към устата си предмет-играчка, който сама е избрала и да го задържи в уста?
Ако всички тези фактори са налице, значи дъщеря Ви е готова за захранване. Тук следва да поговорим за това с какви храни е започнато захранването, тоест каква е въведената каша преди пюретата? Както и в какво количество се разрежда и смесва с пюре?
При стандартно започване с оризова каша и добавяне на плодово пюре, няма нужда да се притеснявате, че все още детето не приема вкуса на зеленчуковите, много често децата имат такива предпочитания. Но тъй като не става ясно от писмото Ви дали е въведена каша, ако замествате хранене само с плодово пюре, тогава калориите могат да не достигат. Относно витамините и минералите, детето все още доколкото разбирам е на млечно хранене, което независимо какво е (кърма или изкуствено) все още доставя нужните вещества. Нуждите на децата от 6 до 8 месеца са между 137 и 187 грама допълнителни храни дневно освен млечното хранене, от 9 до 11 месеца количествата са 206 до 281 грама и между 1 и 2 год. 378 до 515 грама.
Обикновено храните, с които започва захранването се определят на база информация за алергичната предразположеност на бебето, вида на изхожданията, наличие/липса на рефлукс, дали майката смята сама да приготвя храната или да купува готови пюрета, поради което ми е трудно да дам конкретен съвет за Вашият случай. По принцип бих препоръчала при бебе предпочитащо сладките храни да се въведе оранжева тиква, също може да опитате да сложите 1 лъжичка друго зеленчуково пюре, което самостоятелно дъщеря Ви отказва към пюре, което обича (например плодово), така плавно ще увеличите с всеки ден количеството на зеленчуковото, а детето ще привикне към новият вкус.
Другият вариант, който може да пробвате е да добавите 1-2 лъжички бананово пюре към зеленчуковото, (ако сте въвели банан разбира се), след първите 2-3 седмици на захранването вече можете да предлагате плодовете без термична обработка, което осигурява много повече витамини, само бананите можете да предлагате от самото начало без термична обработка. Но при всички случаи когато въвеждате нова храна, първият ден пробвайте да я предложите в чистият и вид, ако детето не я приема и няма алергична реакция можете да пробвате смесването й, но на следващият ден. Както знаете първите храни са: картофи, ябълка, морков, тиква, банан, авокадо (богато е на омега 3 мастни к-ни), круша, тиквички, пащърнак и др. Можете ако желаете да разгледате ръководството на СЗО за захранване http://whqlibdoc.who.int/paho/2003/a85622.pdf 
Относно “пиенето” на пюрета от шише – не бих го препоръчала като вариант, защото захранването освен период за запознаване с нови вкусове е и период на запознаване с нови текстури. Ако всичко е с консистенция на мляко, после ще е много трудно да научите детето да борави с езичето в устата си, за да размеси храната, да я сдъвче и преглътне без задавяне.
При възникнали други въпроси оставам на разположение.

Поздрави,

Мария Евгениева
Медицински консултант