Контрол на теглото при бременност

Как теглото влияе на бременността?

Контролът на теглото по време на бременност чрез балансирано хранене и поддържане на физическата активност ще Ви помогне да имате по-безпроблемна бременност, по-безопасно раждане и по-здраво бебе!

Какво означава контрол на теглото по време на бременност?

Контрола в никакъв случай не трябва да води до загуба на тегло по време на бременност! Не означава и строг диетичен режим, а е грижа за себе си и нероденото дете чрез балансирано хранене и поддържане на физическа активност. Това може да Ви помогне да се чувствате по-добре и да ограничите допълнителните килограми, които иначе щяхте да натрупате, и които, след раждането щяха да са трудни за сваляне.

Кой трябва да контролира теглото си по време на бременност?

Отговора е ясен – всяка жена, но е особено важно за бъдещите майки с BMI 30 или повече преди забременяването.

BMI и бременност?

BMI – body mass index – изчислява се като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат или можете да го засечете по графиката тук:

Колкото е по-голям Вашият BMI, толкова е по-голям риска от усложнения, както за Вас така и за Вашето бебе. За много жени с наднормено тегло класификацията „затлъстял” звучи обидно, поради това все повече се ползва латинският термин obesitas (обезитас) от медицинските специалисти. Това състояние се дели на 3 степени: първа степен (лека), когато телесното тегло е повишено с  10 до 20 % от нормалното; втора степен (средна), повишение на теглото с 20 до 30 % и трета степен (тежка) е повишение на теглото с над 30 % от нормата. За това, ако забременеете с повишено тегло е добре да потърсите консултация със специалист – акушерка с допълнителна специализация по диететика или диетолог с опит при бременни жени. При тази консултация специалиста заедно с вас ще изготви балансиран хранителен режим, съобразен със срока на бременността и придружаващите заболявания (ако има такива), също така ще Ви насочи към подходящи физически упражнения. При нас също можете да получите такава консултация, за целта трябва да се обадите по телефона и да си запишете час.

От акушерска гледна точка:

„Много е важно внимателно да се документира всяка промяна в теглото на бременните, особено на тези с наднормено тегло. На тях трябва да им се обръща специално внимание по време на пренаталните прегледи, да бъдат насочени за раждане към болница притежаваща оборудване и екипи от специалисти способни да се справят с всяка ситуация. За съжаление усложненията по време на раждане, независимо дали е чрез секцио или нормално съществуват и не трябва да се пренебрегват.

За това, когато бъдете помолени да се качите на кантара при рутинните прегледи в женската консултация, моля, не се чувствайте неудобно да кажете реалните килограми, за да може,  ако е нужно,  навреме да бъде изготвен балансиран хранителен режим. Повишеното тегло е важен показател, който ако бъде контролиран правилно не е задължително да доведе до каквито и да било усложнения.”

Защо е нужно да контролирам теглото си по време на бременност?

Ако сте от по-едрите бъдещи мами, внимавайки относно теглото си ще ви помогне за:

Да имате по-комфортна и приятна бременност, позволявайки Ви да бъдете по-мобилна, поради което, е много по-малко вероятно да имате болки в таза
Да намалите рисковете от усложнения на бременността, някои от които, могат да са много сериозни. Това включва спонтанен аборт, вродени дефекти и аномалии на плода, гестационен диабет, прееклампсия, усложнения по време на раждането, мъртво раждане, както и краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми на бебето
Да имате по-малко излишно тегло за сваляне след раждането
Да има по-малък риск Вашето бебе да развие обезитас през живота си
Какво е гестационен диабет?

Гестационният диабет или диабета на бременните е състояние при което нивото на кръвната захар (глюкозата) е твърде високо, тъй като тялото не може да го усвои и преработи правилно. Това увеличава риска бебето на майка с гестационен диабет, да натрупа повече килограми от обичайното, а това от своя страна може да доведе до усложнения на бременността и раждането. Също така може да увеличи риска от проблеми със здравето на бебето, като диабет и обезитас. Майките с наднормено тегло по-често страдат от гестационен диабет.

Ето какво каза една от майките посетили наш курс: „Имах гестационен диабет с първата ми бременност, след раждането дъщеря ми прекара 3 дни в интензивно отделение. Това беше ужасно страшен период за мен и баща й. Никога не искам отново да изпитвам онези чувства и да преминавам през това.

Сега през втората ми бременност, от самото начало спазвам хранителен режим, не пия никакви напитки с добавена захар, както и не ям храни с високо съдържание на захар и мазнини. За разлика от преди ям повече плодове и зеленчуци при всяко хранене. До този момент нивата на кръвната ми захар са нормални се надявам да останат така до края на бременността.” Ани, бременна в 8 месец

Какво е прееклампсия?

Това е състояние, което може да се прояви, когато има проблем с плацентата. То може да доведе до високо кръвно и белтък в урината. Също така засяга растежа и развитието на нероденото бебе. В повечето случаи се проявява леко, но ако е в по-тежка форма е много опасно, и може да доведе до смъртта на майката и/или бебето. Това състояние отново се среща по-често при бъдещите майки, които са с наднормено тегло.

Какво да направя за да контролирам теглото си по време на бременност?

Бременността не е периодът през който трябва да се правят драстични и големи промени в начина на живот. Има обаче малки но значими промени , които всяка жена може да направи, за да не натрупа излишни килограми. Това са здравословни и балансирани порции на всяко хранене, както и поддържане на същата физическа активност, като тази преди забременяването, стига да се чувствате комфортно. Все пак не трябва да забравяме че бременността не е болест и ако няма медицински индикации за спиране на физическата активност, то всяка жена е желателно да прави упражнения или поне да ходи по 30 минути дневно пеша.