Витамини за бременни

Питате ли се какви витамини за бременни Ви трябват? Ето насоките на нашите специалисти

Можете да си набавите повечето от нужните Ви витамини, като се храните балансирано и здравословно (вижте повече в статията тук), но има някои витамини и хранителни добавки, на които трябва да обърнете специално внимание, като фолиевата киселина, витамин Д и омега 3. Вашият лекар или акушерка може да Ви препоръча прием на комбинирани витамини за бременни, ако не се храните добре поради гадене и повръщане в първия триместър, или друга причина. Но имайте в предвид,  че нито предозирането, нито недостига на витамини е добър за Вас и бебето Ви, поради това не си самоназначавайте в никакъв случай, различни дози от описаните на опаковките на комбинираните витамини.

Фолиевата киселина или витамин В9 – подпомага формирането на нервната система на бебето. Недостига на този витамин може да доведе до Спина Бифида, това е състояние, при което гръбнака и нервите на бебето не са се образували правилно. Недостига е особено опасен до 12 гестационна седмица, защото до тогава се образува невралната тръба на Вашето дете. Препоръчително е приемът на фолиева киселина да започне 3 месеца преди зачеването, за да може да се натрупат необходимите количества в организма на майката, но дори и да започнете при вида на положителният тест за бременност отново не е късно. Някои храни съдържат фолиева киселина (нарича се фолат когато е в храната), това са броколи, зелен боб, кафяв ориз, леща, спанак, марули, авокадо, манго, портокали и др. Но само от храната за съжаление не можете да приемете достатъчно, за да защитите Вашето бебе, поради това е много важно да приемате 0,4мг (400мкг) дневно. Но за жените с повишен риск от развитие на Спина Бифида дозата е 5 мг дневно.

За високо рискови се считат бременни или планиращи бременност, които:

  • Са с BMI над 25, и особено тези с BMI над 30
  • Са имали дете със Spina Bifida
  • В техния род, или в рода на бащата на детето, е имало хора с проблеми свързани с гръбначният стълб
  • Приемат лекарства за епилепсия
  • Страдат от цьолиакия
  • Имат диабет
  • Имат таласемия (независимо дали е major или minor)
  • Имат сърповидно клетъчна анемия

Витамин Дпомага да бъдат изградени костите на бебето. Намира се в някои храни, като мазните риби, яйцата, авокадото, но основният му източник е слънцето. Само 15 минути дневно, в които са на показ целите ръце и лицето, са достатъчни за да си набавите нужният Ви витамин Д. Това не значи,че трябва да се излагате на силното обедно слънце през лятото, а трябва да се порадвате на слънцето сутрин или следобед, но без слънцезащитен фактор, за да може кожата да усвои каквото й е нужно. Но както се досещате, през студените месеци това не е толкова лесно, и за това, тогава е препоръчително да го приемате чрез храната, или като хранителна добавка. Препоръките към момента за бременните са 400IU дневно (това е еквивалент на 10мкг или 0,01мг), а за жените с висок риск препоръчителната дневна доза е 800IU. За високо рискови се смятат бременните с BMI над 25, както и тези с високо кръвно налягане и/или риск от прееклампсия. Според проучване проведено в СБАЛАГ „Майчин дом” София, през 2011г., направено сред майки на недоносени деца 62,5% от тях са били с недостиг на витамин Д. Което само по себе си едва ли е било причина за преждевременното раждане, но при всички положения, не е добре да се допуска.

Омега 3 – това са дълговерижни полиненаситени мастни киселини, които тялото ни не произвежда само, поради това е нужно да се доставят чрез храната или като хранителна добавка. За съжаление стандартния начин за хранене на българина не е богат на Омега 3, заради това е добре да бъдат приемани допълнително. Редовният и адекватен внос в организма е нужен за производството на хормоно-подобните вещества наречени простагландини. Тези вещества регулират кръвното налягане, кръвосъсирването, нервната трансмисия. Отговорни са също така за възпалителните и алергични отговори на организма, функцията на бъбреците и стомашно-чревният тракт, както и за производството на други хормони. Омега 3 са нужни за ранното неврологично и зрително развитие на бебето. Когато майката не приема такава добавка, детето използва всички налични количества, докато бременната не стигне до дефицит, тогава започва да страда и неговото развитие. Има много проучвания доказващи пряката връзка между приема на Омега 3 по време на бременност и кърмене, и драстичното намаляване на алергиите сред децата на тези майки. Освен това приема по време на бременност намалява риска преждевременно раждане, прееклампсия и ниско за гестационната възраст тегло. Намалява драстично и следродилната депресия, сред родилките приемащи Омега 3. Трябва да се има в предвид, че видовете Омега 3, за които става дума са EPA и DHA, които се набавят главно от студеноводните риби. Видът, който се съдържа в лененото семе е ALA, той е различен и за съжаление няма това действие, както другите, нито може да ги замени. До скоро се вярваше, че ALA, може да се превръща в EPA и DHA, но скорошни изследвания доказаха, че това се случва само с 3 до 4 % от количествата на ALA, а това е крайно недостатъчно. Важно е хранителната добавка приемана от бременните да бъде пречистена и да не съдържа живак и други токсини. Лесно може да познаете дали Омега 3 (добре познатото ни рибено масло) е пречистено – ако има вкус или мирис на риба, значи, че не е. Качествените варианти са с неутрален вкус и мирис.

Препоръчителен дневен прием EPA и DHA Омега 3:

Бебета 1-18 месеца – 64мг на килограм тегло

Деца 1,5г. – 15г. – 30мг на килограм тегло

Деца над  15г. и възрастни – 500мг независимо от теглото

Бременни и кърмещи – 600мг независимо от теглото