Ваксинация

 

Здравейте,
Аз съм вирусоносител на хепатит Б и съответно на бебето/на 2месеца в момента/ му е поставен превантивно и Хепатек освен задължителната ваксинация за хепатит Б. Коя ваксина е по-подходяща в нашия случай – пет или шест валентна?
Благодаря Ви предварително!

 

ОТГОВОР

————–

Здравейте,

Първо се извинявам за огромното забавяне в отговора, но нашият консултант инфекционист имаше много неотложни ангажименти. Препращам Ви отговора:
“СЗО препоръчва два варианта: на три- или четиридозова схема на ваксинация срещу хепатит тип В. Първата доза се прилага възможно най-скоро след раждането, както сте направили и Вие, като се действа в рамките на първичен имунизационен курс с комбинирана или моновалентна ваксина (WHO, Fact sheet№ 204, updated June 2014 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/).  Съгласно КХП на ваксините (пет- и шесткомпонентна), които имат разрешение за употреба в страната, при започната имунизация с шесткомпонентна може да се продължи с петкомпонентна  или обратното. 
Прилагането на допълнителна доза ваксина срещу хепатит В не е ПРОТИВОПОКАЗАНО, но съгласно Наредба № 15 тези деца би трябвало да се обхванат с петкомпонентна ваксина. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), USA, подчертава, че прилагането на допълнителни дози ваксина срещу хепатит В не е вредно. (Hepatitis B FAQ for health professionals, CDC24/7. Но все пак по този начин Вашето дете ще получи 6 приема вместо 4, без да се увеличава или удължава имунитета. Решението е желателно да се вземе съвместно с педиатъра на детето, като се обсъдят всички варианти.”
Поздрави,

Мария Евгениева
тел. 0879456516