Можем ли да се предпазим от преждевременно раждане?

Всяка бременна жена мечтае за едно прекрасно здраво бебенце, но и за безпроблемна бременност. Никой не иска да има отоци по краката и ръцете, рязко напълняване, безброй стрии, умора, високо кръвно, гестационен диабет и т.н. Но ако попитате всяка една от бъдещите майки какво избира – лесна бременност или здраво бебе, всяка една ще сложи новия живот на първо място, ще поеме различни рискове, но с ясна цел.

Да, всички ние когато сме бременни обичаме да се оплакваме, от това че любимите дрехи не ни стават, от това че краката ни влизат само в „бабешки” на вид обувки, от това че кожата ни не изглежда както преди, от това че не можем да се наспим… Но какво бихме понесли в замяна на това детето ни да е извън Детско Интензивно, без тръби, сонди и системи? Без да се притесняваме кога ще започне да диша само, дали очичките са му добре, дали няма мозъчен кръвоизлив, дали ще се развива като останалите деца… и безброй други въпроси, които всеки родител поставен в такава ситуация си задава. Може би не сте се замисляли до сега, но 1 от всеки 10 бременности завършва преждевременно. Така модерния напоследък план за раждане никога не включва недоносено бебе.

Фактите говорят сами – от 64143 раждания за 2014г., 6756 бебета са недоносени, това прави 10,53%, за сравнение 1990г. – 6,6%, 1995г. – 7,5%, 2000г. – 8,9%, 2010г. – 9,1%, 2013г. – 10,2% *. Това са хиляди родители питащи се какво се случва и защо точно на тях, и тяхното дете…

Реалността е такава, че българската жена няма достъп до качествена женска консултация, с акушерка подготвяща и обучаваща ги за всеки етап от бременността. Акушерка, която обяснява тревожните симптоми за преждевременно раждане, разяснява правилните начини на хранене, движение и работа при рисковите бременности. Виновните за ситуацията са много, но решението е само едно. По-добра информираност на бременните жени. Така дори да се спечелят само няколко дни повече в утробата, това винаги дава по-голям шанс за оцеляване и нормално развитие.

Ако искате да преминете курс подготвящ Ви за раждането или грижите за бебето, запишете се при нас.

Нашите курсове са подготвени по европейски модел, основан на доказателствена медицина, а не на остарели практики, отречени от цял свят.

* Източници:
http://www.nsi.bg/
http://isr.mh.government.bg/
http://www.who.int/