Курс за родители на недоносени деца

Всички знаем как започва една бременност – положителен тест, трепетно очакване, мечти, планове, подготовка, но за някои родители финала идва по-рано от други, и завършва с определен престой в неонатологично отделение. Докато детето е в отделението за много родители времето сякаш е спряло, сърцата им живеят някъде далеч – там при детето, което се бори за живот.  Когато малкото човече се стабилизира, диша самостоятелно и започне стабилно да наддава вече си отдъхват. Започва се трескаво пазаруване, планиране и подготовка. Ако и Вие сте родител на недоносено дете, което предстои скоро да бъде изписано, но не се чувствате подготвени за момента, когато вече всички ще сте у дома, то тогава този курс е точно за Вас!

Нашия практически курс  Ви помага да разберете всичко от памперсите до развитието на детския мозък. С курс, който Ви дава увереност и Ви подготвя за реалността на родителството! Всичко, което бихте искали да знаете за отглеждането на бебето в двудневен общо 12 часов курс. При нас ще научите практически бебешки умения като успокояване, приспиване, оригване, смяна на памперси, преобличане, кърмене, хранене с шише, къпане, ще говорим как се избират важните мебели и аксесоари за бебето, но няма да слушате рекламни презентации. Разполагаме с продукти и аксесоари на водещите фирми производители, които всички сами ще разгледате и разбира се тествате, за да можете да направите най-правилния за Вас избор. Ще се учите да оказвате първа помощ на вашето бебе в различни ситуации – незаменимо умение, което всеки родител трябва да притежава.  В нашия курс, разработен от медицински професионалисти получавате:

Практически умения – разполагаме с 8 анатомично коректни специализирани кукли- недоносени бебета, на които ще упражнявате къпане, смяна на памперс, преобличане, оригване и др.
Изпитани родителски трикове – за да имате увереност от самото начало
Насоки за пазаруване – за да знаете какво наистина ви трябва от морето на бебешките стоки
Обезопасяване и подреждане на дома – за избягване на евентуални инциденти
Подготовка при проблеми – за да знаете как да различите кое е нормално и при кое трябва да се обърне внимание ( от Вас, от консултант по кърмене или от педиатър), като например дали бебето се храни добре? Има ли достатъчно кърма? Различни здравословни проблеми при бебето? И много други
Ще се научите да давате първа помощ на Вашето бебе
С помощта на този курс ще се чувствате вдъхновени и уверени в очакване на новия член от семейството. Вече ще знаете как да подготвите себе си, дома си и обкръжението си за бебето.

Програма:

Ден 1

9:00 – 10:00 Коригирана и календарна възраст – коя кога, и защо се ползва. Режими на отглеждане. Разходки и каляване

10:00 – 12:00 Кърмене на недоносено – основи, проблеми и решения. Увеличаване на кърмата

Тук правим голяма почивка, за да може родителите да отидат до болницата и да получат сведения за бебето / бебетата, да отидат на посещение, да го/ги нахранят и да се върнат. При желание на участниците графика търпи промени.

15:30 – 17:30 Къпане, масаж, обличане, смяна на памперс

17:30 – 18:00 Игри и занимания, които стимулират уменията, внимание, общуване, говорене, подходяща двигателна активност

18:00 – 18:30 Ваксиниране на недоносено бебе – кога и при какви условия

Ден 2

9:00 – 10:00 Хранене с шише, оригване. Правилно замразяване и размразяване на кърма, приготвяне на мляко за кърмачета.

10:00 – 11:00 Грижа за дрехите и аксесоарите на бебето. Правилно миене и стерилизация на шишета, биберони, помпи, силиконови зърна и др.

11:00 – 11:30 Как да познаем коликите и какво можем да направим

11:30 – 12:00 Успокояване на неспокойно бебе.

Голяма почивка, за да може родителите да отидат до болницата и да получат сведения за бебето / бебетата, да отидат на посещение, да го/ги нахранят и да се върнат.

15:30 – 16:30 Приспиване, приучаване към режим ден/нощ след престой в детско отделение, температура на стаята, нива на осветеност. Позициониране на бебето в леглото.

16:30 – 17:00 Безопасно превозване на недоносено бебе. Какво е “Car seat test” и защо е важен? Ограничения за пътуване със самолет – за кои недоносени деца и до каква възраст?

17:00 – 17:30 Обезопасяване на дома

17:30 – 18:00 Първа помощ за бебето и малкото дете – висока температура, задавяне, изгаряне, ухапване от насекоми, дехидратация, токов удар, натравяне, травми

18:00 – 18:30 Необходими покупки

Курсът се провежда при наличие на 2 до 4 двойки, за да можем да имаме индивидуален подход според нуждите на участниците. Присъствието на таткото не е задължително, но е препоръчително и безплатно. Курса включва и въведение в медицинската терминология, но на разбираем език. Графика може да търпи промени спрямо режима на свиждане и сведения на отделението, в което е Вашето бебе / бебета. Стараем се да сме максимално гъвкави, за да сме от полза на новите родители. Цена на курса 159 лв

Записване на телефон  0879456516  или лично съобщение на фейсбук страницата на фондацията https://www.facebook.com/fomadez.org/