Консултации по кърмене

Консултациите по кърмене се провеждат от сертифицирани специалисти и медицински лица с дългогодишен опит в проблемите при кърменето.

Ако имате различни въпроси относно кърменето, ако се съмнвате, дали се справяте с кърменето, обадете се за консултация. Има няколко различни варианта:

  • консултация на място при нас на адреса  на Фондация за Майчино и Детско Здраве
  • домашно посещение
  • консултация по телефона

Консултации по кърмене могат да се направят преди раждането, преди изписването – по време на болничния престой и след изписването.

Какво представляват различните видове консултации по кърмене?

Консултации преди раждането – средна продължителност 90 – 120 мин, включват теоретична и практическа част съобразена с бъдещата майка, правят се упражнения за различните пози за кърмене и се научавате как да разпознавате правилното засукване на бебето, за да можете да се предпазите от разранени зърна.

Имате възможност да зададете всички въпроси, които Ви вълнуват. Желателно е този тип консултации да се провеждат при нас, защото тук разполагаме с всичко необходимо за пректическите упражнения, ако този вариант не Ви устройва, не се колебайте да се свържете с нас, така че, да намерим подходящ начин. Тези пренатални консултации по кърмене са перфектен начин за подготовка, така дори и да се наложи по някаква причина следващо виждане, вече се познаваме и всичко протича много по-бързо и лесно, както и Вие се чувствате по-комфортно. Тези срещи са особено полезни когато:

бременността се води рискова и има вероятност да има затруднения при кърменето след раждането на бебето

очаква се бебето да е с по-сериозна жълтеница след раждането (при кръвногрупова или Rh несъвместимост)

бременна сте с близнаци или тризнаци

имали сте проблеми при зачеването и сте приемала различни хормонални препарати

имате някакво хормонално нарушение като: диабет, хипо или хиперфункция на щитовидната жлеза, Синдром на поликистозните яйчници

имате операции на гърдите – корекции на размера, премахване на различни образувания, инцизия на абсцес

съмнявате се, че имате плоски или вдлъбнати зърна

при предишно кърмене сте имала сериозни трудности, които сега искате да избегнете

Най-удачното време за този тип консултации е: при рисковите бременности е добре след 22-24 гестационна седмица, а при другите след 33-34 гестационна седмица. Най-добре е да се знае начина и мястото на раждане, за да можем да дадем конкретни съвети за Вашата ситуация, а ако присъства и бъдещият татко, ще можете и двамата да сте подготвени. Важно е да имате подкрепата на Вашият партньор, за да може независимо от ситуацията, да се чувствате спокойна и сигурна за кърменето, и грижите за бебето. Чисто практическата част на смяна на пози за кърмене, съобразени с начина на раждане, броя на бебетата се прави с анатомично коректни кукли, с и без възглавници за кърмене.

Ще ви покажем как да различаване на правилно от неправилно засукване, както и как да разпознавате сигналите за глад и ситост на бебето. Ако се налага и Вие сте съгласна можем да направим преглед на гърдите и най-вече зърната, за да можем да различим плоски или вдлъбнати зърна. Ще получите съвети и различни възможни варианти за всяка ситуация, като сами изберете най-удачния за Вас.

Консултации след раждането на бебето:

В болницата преди изписването – поради различни ограничения от правилата за вътрешния ред в различните отделения, тази консултация не винаги е възможна. А когато е възможна, често имаме времево ограничение. Желателно е да се видим за поне 90 мин и бебето през това време да е при нас.

Консултация при нас след изписването –продължителност 60 – 90 мин. Удобна е за родители, живеещи в отдалечени райони в около София, както и за всички останали случаи, в които домашното посещение не е най-удачния вариант. Използва се в същите случаи, както домашните посещения.

Домашно посещение – средната продължителност е около 120 мин. Консултацията по кърмене въс Вашия дом безспорно е най-добрия начин за разрешаване на кърмаческите проблеми. Така Вие и бебето се чувствате най-комфортно и сигурно, и необезпокоявано можете да покажете какъв е проблема. Най-често тази консултация е нужна когато има:

– болки и разранени зърна

– трудно засукващо бебе

– препълнени гърди, запушвания, мастит

– трудности с изцеждането

– недобре наддаващо бебе

– бебе хранено от шише, отказващо да суче

– сънливо бебе, което трудно се храни

– съмнения за количествата кърма

– бебе с по-силна жълтеница

– близнаци или тризнаци

– недоносено бебе

– бебе прекарало поради някаква причина по-дълго време в неонатологично отделение

Какво да си приготвите за домашно посещение: епикризата на бебето, данните от последните 24 часа и по-точно, брой напишкани и брой наакани памперси, брой хранения и тяхното количество (ако се знае), списък с въпроси. Винаги се съобразяваме с режима на бебето, за да може по време консултацията да се проследи поне едно хранене, а при недоносените бебенца – две. Броя на храненията е такъв, защото е важно да сме сигурни, че Вие и бебето/бебетата успявате да се справите успешно с кърменето, след като сме корегирали засукването или позата например. Някои майки, считат за полезно да снимат правилното засукване, за да могат в последствие да се водят от това. Присъствието на таткото е полезно и желано, както и на други Ваши близки ангажирани с гледането на бебето.

По време на всяко виждане, се попълва от консултанта т.нар. „Кърмачески въпросник” , така лесно и бързо се ориентираме дали има затруднения от страна на медицинската история и начина на раждане или от другаде. Ако по някаква причина не желаете да се попълва такъв тип документация, молим само, да ни уведомите предварително. Желателно е да се направи мануален преглед на гърдите, за да се ориентираме в състоянието им. Ако има проблем със запушени канали (и не само), ще помогнем с различни начини за изцеждане, както и ще получите насоки за предпазване от такива проблеми за в бъдеще. При всяка консултация се оглежда и езичето на бебето, а при нужда се проверява и сукателният му рефлекс. Независимо дали просто се запознаваме с бебето или проверяваме за ограничение в движението на главичката му, Ви бива обяснявано в всеки един момент кое предстои и защо се прави.

При възникнали въпроси по време на цялата консултация, както и след нея можете да питате без да се притеснявате.Насърчаваме майките да се обаждат след 24 часа, и след 1 седмица за да ни държат в течение на ситуацията, а по всяко време, при възникнал въпрос също сме на разположение. Ако по някаква причина проблема, който имате е извън нашите компетенции, ще бъдете насочени към специалист незабавно.

За да се запишете за консултация е нужно само да се обадите на телефон  0879456516  или лично съобщение на фейсбук страницата на фондацията https://www.facebook.com/fomadez.org/

Телефонна консултация – започваме винаги с телефонен разговор, в него ще разкажете за проблема, който Ви притеснява, ще получите насоки какво да направите, ще се уговорим при нужда за домашно посещение или консултация на място. По телефон обикновено са проследяванията след всички консултации по кърмене.