Хранене по време на бременност – част 2

Част първа на тази статия вижте тук

Спри и смени вредните храни с добри!

Захарта и наситените мазнини (те са твърди на стайна температура, като маслото и животинските мазнини) са скрити в много от храните, които се предлагат в магазините. Важно е тяхното избягване и максимално ограничаване, защото благодарение на тях се натрупват излишни килограми. Също така се увеличава риска от развитие на гестационен диабет, прееклампсия, инфекция, преносена бременност, проблеми по време на раждането, спонтанен аборт. Безспорно наднорменото тегло по време на бременността повишава рисковете за живота и здравето на майката и бебето. Трябва да направите правилният избор, за това какво ядете и пиете, като:

 • Заменете „лошите” наситени мазнини с „добрите”
 • Заменете храните и напитките с високо съдържание на захар, с такива с ниско (но не с подсладители)

Храни, които Ви държат сити за по-дълго

Освен че е добре, да се храните редовно, избирайте ястия, които освобождават енергията си по-бавно, тъй като са значително по-здравословни за Вас и бебето Ви. Има много различни неща, които можете да включите в менюто си, за да сте сити за по-дълго ето някои от тях:

 • Пълнозърнест хляб
 • Ориз Басмати
 • Картофи
 • Всякакви видове пълнозърнести макарони, спагети и паста

Закуската – най-добрият старт за деня

Много хора пропускат закуската, поради липса на време. Проучванията показват, че жените, които закусват, по-лесно контролират теглото си от тези, които не го правят. Нашите тела не се хранят през нощта, забавят метаболизма и  преминават в режим на сън, но сутринта се събуждат. Ако не закусите ще се почувствате уморени и изгладнели по-късно, но тогава има много голяма вероятност да преядете. Ако не сте свикнала да хапвате сутрин, ето няколко здравословни неща, които можете да пробвате:

 • Овесени ядки с нискомаслено мляко и смлян или намачкан банан (служи за подслаждане и овкусява прекрасно)
 • Мюсли / корнфлейкс без фабрично добавена захар с прясно изцеден плодов сок вместо мляко
 • Препечена пълнозърнеста филийка с мед
 • Плодова салата залята с нискомаслено кисело мляко с мед и натрошени орехи
 • Пълнозърнесто блокче с ниско съдържание на мазнини и захар
 • Твърдо сварено яйце, 30гр. сирене и препечена пълнозърнеста филийка

Съвет: Ако изобщо не Ви стига времето за закуска сутрин, пригответе си едно пакетче сушени плодове и ядки или си измийте един плод вечерта. Така ще можете да закусите докато пътувате към работата си.

Правилното пазаруване – ключ към успешното здравословно хранене по време на бременност и не само

 • Никога не пазарувайте когато сте гладни, така няма да издържите и ще направите куп импулсивни нездравословни покупки
 • Направете списък и се придържайте към него. Винаги има различни промоции, които да Ви изкушават, но не се поддавайте
 • Следвайте инструкциите за замяна в таблицата „Спри и смени вредните храни с добри!” по-горе, така храните, които купувате ще са полезни и здравословни
 • Винаги четете етикетите и не допускайте в количката си продукти изобилстващи от „Е”-та
 • Пробвайте да пазарувате онлайн – така ще спестите време и пари, като не направите импулсивни покупки на промоциите покрай Вас в магазина

Защо е толкова важно четенето на етикетите?

Редно е да споменем, че все още се срещат храни с изтичащ или изтекъл срок на годност по родните ни супермаркети и квартални магазинчета, ВНИМАВАЙТЕ за тях, те могат да са много опасни за бременните! Освен срока на годност в етикетите има информация за енергийната стойност на продуктите. Важно е да се информирате за нея особено ако Вашият BMI e над 25, така ще можете да се ориентирате каква от дневният лимит на мазнини, вкл. наситени, захар и сол присъстват в конкретната храна, за порция и за цялата опаковка. Нещо, което често привлича са текстовете „Light”, “Lite”, “без мазнини”, „без захар”, „без сол”, „без консерванти”.  Много често благодарение на този търговски трик с лека ръка посягаме към такива продукти. Но какво всъщност значи надписа? За да бъде light една храна, трябва да има с поне 30% намалено съдържание на дадена хранителна стойност, като например енергийно съдържание или мазнини. Имайте в предвид, че на една марка light версията, може да е със същите хранителни стойности, като на друга стандартната версия. Що се отнася до надписите „Без …”, обикновено от другата страна на опаковката е изписано с малки букви, че няма добавено количество от съответното вещество, над допустимите от родното ни законодателство стойности. Иначе казано в бурканчетата с детските пюрета например, има консерванти, но те не превишават горната граница, независимо, че отпред пише „без консерванти”.

Да поръчаме за вкъщи или да вземем нещо от бързата закуска?

Често поради липса на време в забързаното ни ежедневие се прибягва до този вариант.  Но как хем да купим готова храна, хем да е здравословна? Винаги трябва да се има в предвид, че храните продавани в бързите закуски имат високи нива на наситени мазнини, захар и сол. Продуктите ползвани за приготвянето им обикновено са възможно най-евтините, за да може търговците да имат най-голяма печалба. Ако поръчвате за вкъщи все пак има и здравословни варианти, водете се по следните препоръки:

 • Бургери, сандвичи, дюнери, пържени картофи – избирайте пълнозърнесто хлебче, не взимайте добавка от сирене/кашкавал, нито млечно-майонезен сос, поискайте вместо това да сложат допълнително салата. Пробвайте варианти с пилешко, риба или вегетaриански, вместо свинско или телешко. Старайте се да избягвате пърженото, но ако не можете без картофките, нека са само в сандвича / бургера без отделна порция.
 • Пица – избирайте от тези без много сирена и кашкавали, без много салами, луканки или пеперони. Нека да е с тънко тесто, най-добре пълнозърнесто. Не слагайте допълнителни сосове, те също са носители на много мазнини и захари.
 • Китайско – избирайте ориз без запържване. Не яжте пържени питки, пролетни рулца и пържен сладолед, те са истински калорийни бомби.

Като цяло е най-добре да поръчвате храна, която е най-близко до домашно приготвената.

Тези насоки са за всички бременни жени, но най вече за тези с BMI над 25. Ако имате нужда от допълнителен съвет или консултация, нашите специалисти с удоволствие ще Ви обърнат внимание, достатъчно е само да се обадите, за да си запазите час.