Прееклампсия

Прееклампсията е състояние, което засяга бременните жени след 20 гестационна седмица. Може да предизвика проблеми с растежа и развитието на бебето, често води до преждевременно раждане, но ако състоянието не бъде овладяно навреме, може да се стигне до еклампсия, което е животозастрашаващо за майката и бебето.

Някои или всички от следните симптоми могат да се появят при прееклампсия:

Повишено кръвно налягане
Белтък в урината
Внезапно подуване на лицето, ръцете или краката (т.нар. генерализирани отоци)
Упорито главоболие
Размазано зрение или проблясващи петна пред очите
Болки между ребрата или в корема
Гадене и/или повръщане
Рязко качване на килограми (над 2кг за 1 седмица)
Ако имате който и да било от тези симптоми, трябва да отидете незабавно на преглед!

Медицината все още не е открила точната причина за прееклампсията, но се смята, че е свързана с проблеми на плацентарните кръвоносни съдове.

Прееклампсията няма лечение (освен раждането на бебето), тъй че стандартният алгоритъм за действие включва основно стриктен мониторинг на показателите на майката и бебето до раждането и около 2 до 4 седмици след това. На повечето бременни се изписват медикаменти понижаващи кръвното налягане, а при някои по-тежки случаи, се изписват и лекарства предотвратяващи гърчове.

Повишеното кръвно налягане е индивидуална величина, като правило се смята повишаване над  140/90 mmHg, но и по-ниски стойности също могат да се счетат за повишаване, особено при жени с ниско кръвно по принцип. Най-коректният начин за смятане,  е да се смята за високо кръвно налягане при увеличение на стойностите с над 30 mmHg на систолното налягане и над 15 mmHg на диастолното налягане. Например ако по принцип имате кръвно 100/70 mmHg до средата на бременността, a после имате измерени стойности 130/85 mmHg, това за Вас е повишено кръвно налягане.

Високото кръвно се счита за причинител на усложнения на 10% от всички бременности. Ако и Вие имате такова кръвно, ще бъдете по-сериозно проследявана за други симптоми на прееклампсия. Между 2,7% от жените имат повишено кръвно налягане преди да забременеят, а още 7,9% вдигат кръвно по време на бременност.

Леко повишените стойности могат да не доведат до усложнения, нито да имат нужда от лечение, но при всички случаи, трябва тази бременна да бъде стриктно следена. Има как и сама да успеете да регулирате своето кръвно налягане, с прости промени в начина на живот, като здравословно хранене и редовни физически упражнения, съобразени с бременността. В идеалният случай, това трябва да бъде започнато още преди зачеването.

Ако при стандартното изследване на урина, бъде открито високо ниво на белтък, а в комбинация с това, често има отоци и повишено кръвно, може да се наложи прием в болница, за допълнителни изследвания, и доказване или отхвърляне на диагнозата прееклампсия, както и за проследяване на състоянието на бебето и майката.

На плода ще бъдат направени ултразвукови изследвания, по време на които, освен стандартните измервания, ще бъде обърнато особено внимание на нивото на околоплодните води, както и ще бъде направен доплер на умбиликална артерия. Ако по някаква причина състоянието на бебето или на бременната се влоши, може да има нужда да се направи спешно цезарово сечение.

Поради това отделението, в което се прави родоразрешението, е добре да е да е към болница имаща интензивно неонатологично отделение от достатъчно висок клас, способно да поеме грижите за недоносеното дете. Между 15 и 20% от недоносените бебета се раждат в този срок поради прееклампсия или еклампсия.

Като цяло прееклампсията много рядко, в днешно време стига до еклампсия. Ако въпреки всичко се усложни до там, води до тежки гърчове, по време на които бременната спира да диша, а детето се лишава в за известно време от кислород, това състояние може да доведе до чернодробна или бъбречна недостатъчност, нарушения в дишането, кръвосъсирването, кома, а в най-лошите случаи смърт. За това е важно всяка бременна жена да знае симптомите на това потенциално животозастрашаващо състояние, за да може да предпази себе си и бебето си, от усложнения!